STAVOREN – Wetterskip Fryslân is klaar met de versterking van de Johan Frisosluis en de havendammen in Stavoren. De versterking was nodig omdat de sluis en de havendammen niet meer voldeden aan de strenge veiligheidsnormen van het nationaal Hoogwaterbeschermingsprogramma.
Naast de versterkingswerkzaamheden, die voor het stormseizoen zijn afgerond, is het oostelijke talud van de Spoorhaven opgeknapt en de voormalige aanlegplaats van de pont gerestaureerd. ,,Door het afronden van deze werkzaamheden is het laaggelegen achterland weer voldoende beschermd tegen overstromingen’’, aldus Harry Boon van het dagelijks bestuur. In totaal heeft het versterkingsproject 2 miljoen euro gekost.
Veiligheidstoets
De Johan Frisosluis is de verbinding tussen het IJsselmeer en het Johan Frisokanaal en maakt onderdeel uit van de primaire waterkering langs de IJsselmeerkust. Bij de zesjaarlijkse veiligheidstoets scoorde de sluis een onvoldoende op een aantal punten. Die zijn in 2011 aangepakt.
Het waterschap heeft de houten binnendeuren vervangen door stalen deuren en de sluishoofden en de vleugelwanden versterkt door het aanbrengen van een extra verankering. Een andere maatregel was het storten van breuksteen op de waterbodem direct achter de sluis om te voorkomen dat grond wegspoelt. Ook is het signaleringssysteem aangepast om het aanvaarrisico te beperken.
Havendammen
De havendammen zijn in 2012 versterkt door het aanbrengen van een laag breuksteen met gietasfalt op de bestaande asfaltglooiing. Daarnaast is op de kruin grindasfaltbeton aangebracht. Hierdoor voldoen de havendammen weer aan de veiligheidseisen en zijn ze beter toegankelijk voor onderhoud en voor het maken van een wandeling.
Spoorhaven
De laatste werkzaamheden bestonden uit het herzetten van de basaltbekleding op het oostelijke talud van de Spoorhaven en de restauratie van de voormalige aanlegplaats van de pont. Dankzij deze restauratie is de primaire kering weer veilig en wordt het historische karakter van de pontaanlegplaats behouden. De restauratiewerkzaamheden zijn in nauwe samenwerking met Stavers Belang uitgevoerd.
Het HWBP is een samenwerkingsverband tussen het Rijk en de waterbeheerders om afgekeurde waterkeringen op een sobere, doelmatige en robuuste wijze te versterken. Met het versterken van deze waterkeringen blijft ons land ook de komende vijftig jaar beschermd tegen overstromingen.